Jag funderar på att bli murare

Jag funderar på att bli murare och försöka få jobb hemma i Vara, då jag tycker att det verkar vara ett spännande jobb. Vad vet ni om vad en murare gör? Det ska jag skriva om, kanske kan det locka någon av er att utbilda er till det också, vem vet? Tycker du att murare är ett intressant jobb? Vet du vad murare gör på dagarna? 

Murare arbetar främst med tegelstenar och murbruk (en blandning som används för att hålla ihop tegelstenar). De börjar med att gräva hål i vilka de placerar träställningar för att bygga väggar eller andra konstruktioner. Sedan staplar de tegelstenarna på varandra försiktigt med hjälp av murslev (platta metallverktyg) och murarhammare. De ser till att tegelstenarna är jämna och stabila. När en tegelvägg är klar går murarna vidare till en annan tegelvägg eller kanske arbetar de med betong för att bygga betongkonstruktioner som trottoarer, uteplatser, simbassänger osv.

Ibland bygger murare också tegelugnar för pizza- eller brödbakning eller skorstenar. Tegelugnar tillverkas vanligtvis genom att man staplar många lager tegel över varandra (ibland upp till tre meter höga). Muraren ser till att ugnen står stadigt på fast mark runtomkring, eftersom den blir instabilare ju högre den blir.

Det bästa med att bli murare? Du kan bygga nästan vad som helst! Nu ska vi se vad du behöver för att bli murare: Först och främst är murare ett fysiskt krävande arbete. En murare måste hålla sig i form – att lyfta tegelstenar hela dagarna gör dig trött. Murare har vanligtvis en god styrka i överkroppen eftersom de måste lyfta tunga material för det mesta.

Det är också viktigt att murare är kreativa eftersom de alltid kommer på nya idéer för sina konstruktioner eller projekt. Det underlättar också om murare har lätt att kommunicera med andra murare och kunder, särskilt när de arbetar med ett stort projekt tillsammans med många personer.